2baner728x90 souers center

Коментар випускниці УЦМ Анни Комбікової "Юридичній Газеті" про медіацію

"Успішна медіація завжди ефективніша ніж вирішення справи судовим способом..."

Медіація, дійсно, може застосовуватись при реструктуризації боргових зобов’язань так само ефективно, як і при вирішенні багатьох інших конфліктів та спорів. І тут беззаперечною перевагою медіації перед іншими способами вирішення спорів є можливість досягнення конфліктуючими сторонами взаємоприйнятного рішення, яке буде виконуватись ними добровільно і в подальшому дозволить сторонам зберегти бізнес-стосунки.

Між тим, успіх медіації багато в чому залежить не лише від готовності сторін до вирішення їх проблеми, але й від навичок самого медіатора та його поведінці під час медіації. У цьому сенсі слід зазначити, що різними є й погляди на те, яким чином і чи взагалі юристи та юридичні компанії можуть виступати медіаторами у тих справах, де вони представляли одну зі сторін, або як зазначено у коментованій статті, представляли обидві сторони у різні часи.

Справа в тому, що медіація покликана гарантувати незалежність та неупередженість медіатора в першу чергу. У випадку, коли юрист або юридична компанія вже виступали юридичним радником однієї з конфліктуючих сторін та добре з нею знайомі, в іншої сторони на підсвідомому рівні можуть

виникати сумніви щодо об’єктивності медіатора. Якщо ж поведінка медіатора під час медіації тим чи іншим чином додасть таких сумнівів – а тут важливою може бути навіть невдала усмішка – медіація може не відбутись. І в даному випадку невдача у медіації не буде наслідком неготовності чи небажання сторін приймати відповідальні рішення, а буде саме наслідком неготовності медіатора надати кваліфіковані послуги.

Важливо також пам’ятати, що сторони конфлікту можуть звернутися до медіації на будь-якому етапі їх спору – чи то одразу після його виникнення, чи на етапі розгляду справи судом або виконання судового рішення. Успішна медіація завжди ефективніша ніж вирішення справи судовим способом, і особливо, коли питання стосується стягнення заборгованості та в цілому фінансових питань. На жаль, на сьогодні медіація ще не є широко застосовним способом альтернативного вирішення спорів для України. Але цей напрямок успішно розвивається, а тому багато компаній та окремих спеціалістів, маючи намір охопити перспективний ринок послуг, говорять про тотожність медіації переговорному процесу та наявність значного досвіду вирішення спорів шляхом медіації.

Між тим, медіація не тотожна переговорам. Навички медіатора здобуваються під час спеціального навчання і практики так само, як і навички багатьох інших спеціалістів, а тому, задля отримання кваліфікованої послуги радимо звертатись до спеціалізованих центрів та медіаторів, які пройшли спеціальну підготовку.

 

Анна Комбікова (Юрист ЮФ «Павленко і Побережнюк»)

Джерело: "Юридична Газета", № 5 (227), 2 лютого 2010 року

Календар подій

Вхід до Ресурсного центру

Новини

Відеозапис події "Які навички необхідні для успішної карʼєри медіатора в 2024 році?"

05.02.2024
Для всіх, хто хотів, але не зміг бути з нами, відеозапис події з Галиною Єрьоменко. Про…

FRAUENEMPROWERMENT

10.11.2023
Есслінген-на-Неккарі, земля Баден Вюртемберг, Німеччина. Тут завершився 9-місячний проект…

ФРАНКФУРТ: 31ий СВІТОВИЙ ФОРУМ ЦЕНТРІВ МЕДІАЦІЇ

20.07.2023
Запрошувати українців виступити все ще є модною традицією Але хочеться сподіватися, що…

Підпишіться на розсилку

Підписатись

Контактна інформація


Україна, Київ, вул. Волоська 8/5
4 корпус НаУКМА, 4 поверх

+380 (97) 436 05 77 (telegram, viber)
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Жодна частина матерiалiв не може бути вiдтворена чи використана iншим способом
у будь-якiй формi без письмової згоди осiб, якi мають авторськi права.
© 2009, Український Центр Медіації
[УЦМ], kmbs